piątek, 23 stycznia 2015

Niskokaloryczny sos pomidorowy

Najlepszy sos pomidorowy do makaronu, bez mąki i koncentratu, zdrowy, niskokaloryczny i pyszny. 



Na ok 2-3 porcje potrzebujemy:
Pomidory z puszki – 1 sztuka (w sezonie najlepiej smakuje ze świeżych pomidorów)
2 ząbki czosnku
1 mniejszą cebulę czerwoną
ocet balsamiczny, sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylię

W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i podsmażamy do momentu, aż będzie zrumieniona. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i kolejną chwilkę podsmażamy razem. Gdy całość jest ładnie przyrumieniona, dodajemy pomidory. Dajemy im czas na rozpadnięcie się ok 20 minut. Przyprawiamy dodając sól, pieprz, łyżeczkę octu balsamicznego, 2 szczypty tymianku, ok 1/3 oregano i 1/3 łyżeczki bazylii (lub według uznania). Całość dusimy kolejne 10 minut.

Sos jak najbardziej można przyrządzić z mięsem mielonym w formie spaghetti lub z pulpetami. Świetni smakuje z pełnoziarnistym makaronem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz