Najlepszy sos pomidorowy do makaronu, bez mąki i koncentratu, zdrowy, niskokaloryczny i pyszny.
Na ok 2-3 porcje potrzebujemy:
Pomidory z puszki – 1 sztuka (w
sezonie najlepiej smakuje ze świeżych pomidorów)
2 ząbki czosnku
1 mniejszą cebulę czerwoną
ocet balsamiczny, sól, pieprz,
oregano, tymianek, bazylię
W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy
drobno posiekaną cebulkę i podsmażamy do momentu, aż będzie
zrumieniona. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
i kolejną chwilkę podsmażamy razem. Gdy całość jest ładnie
przyrumieniona, dodajemy pomidory. Dajemy im czas na rozpadnięcie
się ok 20 minut. Przyprawiamy dodając sól, pieprz, łyżeczkę
octu balsamicznego, 2 szczypty tymianku, ok 1/3 oregano i 1/3
łyżeczki bazylii (lub według uznania). Całość dusimy kolejne 10
minut.
Sos jak najbardziej można przyrządzić
z mięsem mielonym w formie spaghetti lub z pulpetami. Świetni smakuje z pełnoziarnistym makaronem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz