sobota, 24 stycznia 2015

Daktylowe trufle bez cukru





Masz ochotę na coś słodkiego, zdrowego i prostego do przygotowania?



W parę minut możesz zrobić pyszne trufle.



Słodkie, lepkie i w smaku przypominające czekoladki :)



Bez dodatku cukru, nie potrzebne są również inne słodziki.




Na ok 8-10 sztuk potrzebujemy:



ok 70 g daktyli

3 śliwki suszone (można pominąć dając te 10-15 g daktyli)

15 g płatków owsianych

2 płaskie łyżki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu

40 g migdałów lub orzechów włoskich ( u mniej wersja z włoskimi)



Składniki blendujemy, lepimy kuleczki, obtaczamy w tym co lubimy np. wiórki, orzechy. Można je schłodzić a można jeść od razu po przygotowaniu. Są tak pyszne, że możecie nie zdążyć wsadzić ich do lodówki :)



W razie trudności z miksowaniem zwykłym blenderem, składniki jak orzechy najlepiej rozdrobnić, daktyle namoczyć i drobno pokroić a w trakcie miksowania dolać odrobinę wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz