piątek, 16 stycznia 2015

Lapper - norweskie naleśniki

Lapper mogą być ciekawą odmianą dla tych, którym znudziły się tradycyjne naleśniki :)


Doskonale nadają się na weekendowe śniadanie.

Składniki na ok 20 naleśników:
4 jajka
200 ml cukru
600 ml kefiru lub zsiadłego mleka
800 ml mąki
2 łyżeczki sody
odrobina soli

  1. Utrzeć jajka z cukrem
  2. Dodać do masy kefir
  3. Dodać mąkę, sodę i ewentualnie sól
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, do uzyskania gładkiej masy, ciasto odstawić na ok 30 minut (ciasto jest bardzo gęste).
Po tym czasie smażyć na rozgrzanej patelni skropionej oliwą małe placki na złocisty kolor.

Świetnie do nich pasuje dżem, śmietana, cukier a nawet jogurt naturalny :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz