Prosty i szybki obiad.
Do pieczonych udek świetnie pasują frytki, ryż, kasza.
Składniki:
2 duże udka z kurczaka
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez
praskę
3-4 łyżki oliwy
łyżka czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
pieprz, sól
papryka słodka, tymianek, cząber –
lub inne ulubione zioła – łyżka
Z podanych wyżej składników
przygotuj marynatę, natrzyj kurczaka i zostaw na kilka godzin w lodówce.
Piecz ok 40-1h w piekarniku nagrzanym
do 180-200°C.
Ja kurczaka podałam z ryżem i
mieszanką warzywną w sosie chińskim.
Sos:
bulion warzywny ok. 2/3 kubka
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
curry – łyżeczka
mąka – łyżeczka
Do ciepłego bulionu dodaje wszystkie
składniki, mieszam i wylewam na patelnię do podsmażonych warzyw.
Sos przygotowany samodzielnie jest dużo
smaczniejszy niż ten z torebki :)
Jeśli jesteś na diecie, wystarczy, że biały ryż zamienisz na brązowy a z kurczaka przed marynowaniem ściągniesz skórę i dasz odrobinę mniej oliwy :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz