czwartek, 8 stycznia 2015

Aromatyczny kurczak z czosnkiem niedźwiedzim i wędzoną papryką


Prosty i szybki obiad.

Do pieczonych udek świetnie pasują frytki, ryż, kasza.


Składniki:
2 duże udka z kurczaka
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3-4 łyżki oliwy
łyżka czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
pieprz, sól
papryka słodka, tymianek, cząber – lub inne ulubione zioła – łyżka

Z podanych wyżej składników przygotuj marynatę, natrzyj kurczaka i zostaw  na kilka godzin w lodówce. 

Piecz ok 40-1h w piekarniku nagrzanym do 180-200°C.

Ja kurczaka podałam z ryżem i mieszanką warzywną w sosie chińskim.



Sos:
bulion warzywny ok. 2/3 kubka
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
curry – łyżeczka
mąka – łyżeczka
Do ciepłego bulionu dodaje wszystkie składniki, mieszam i wylewam na patelnię do podsmażonych warzyw.

Sos przygotowany samodzielnie jest dużo smaczniejszy niż ten z torebki :) 

Jeśli jesteś na diecie, wystarczy, że biały ryż zamienisz na brązowy a z kurczaka przed marynowaniem ściągniesz skórę i dasz odrobinę mniej oliwy :) 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz