czwartek, 8 stycznia 2015

Babeczki cynamonowo- korzenne z pysznym kremem

Lubicie zapach cynamonu? Ja uwielbiam. Jest słodki, aromatyczny, rozgrzewający.
A imbir? Jego smaku i zapachu nie da się opisać. Mocno rozgrzewający i ostry.
Te dwa składniki świetnie do siebie pasują i znakomicie sprawdzają się w wypiekach.
Mam dla Was pierwszy przepis na przepyszne babeczki. Są bardzo delikatne, słodkie i czuć w nich ten korzenny aromat. Spróbujcie sami ! 


Potrzebujemy:
300 g masła
300 ml cukru brązowego lub białego
4 jajka
500 ml mąki pszennej
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki cukru z wanilią
jeśli lubicie można dodać goździki mielone ok 1/4 łyżeczki
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowanie jest banalnie proste.
1.Ucieramy na gładką masę: masło, cukier, jaja (cukru można dodać mniej, jeśli mają być mniej słodkie). Jaja dodajemy stopniowo.
  1. Do utartej masy dodajemy suche składniki – mąkę, proszek, przyprawy.
  2. Całość wystarczy dobrze wymieszać i już można napełniać średnie foremki. Masa jest dość gęsta.
  3. Pieczemy w ok 200 °C przez ok 15 – 20 minut.

Krem:
    1. śmietana kremówka – opakowanie ok 200g
  1. serek mascarpone 250 g
Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek i dobrze wymieszać. Dosłodzić w razie potrzeby, dodając ok 2-4 łyżek cukru pudru.

Mamy już krem więc możemy dekorować babeczki. Do kremu można dodać barwniki spożywcze, dzięki temu nasze babeczki będą jeszcze bardziej apetycznie wyglądały.

Zamiast mascarpone do kremu możecie użyć dowolnego naturalnego serka, wymieszanego z cukrem pudrem.

Każdy krem powinien być schłodzony.

Smacznego !







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz