Nie wiesz jak urozmaicić dania obiadowe? Jesteś na diecie? Mam coś dla Ciebie :)
Będąc na diecie nie musisz przecież
rezygnować z ulubionych dań. Wystarczy przygotować je w nieco
lżejszej wersji, bez ciężkich dodatków.
Ten gulasz właśnie taki jest. Lekki i
bardzo smaczny.
Z podanego przepisu wychodzą ok 4
porcje:
Potrzebujesz:
- Pierś z kurczaka ok 300 g
- Papryka: duża czerwona, zielona – po 1/2
- Kukurydza, fasola konserwowa – po 1/2 puszki
- Marchewka – 1 średnia
- Cebula czerwona – 1 średnia
- Pomidory świeże lub z puszki w kawałkach – ok 350-400g
- Czosnek – 2 duże ząbki
- Oliwa ok 10g, przyprawy, woda
- Na rozgrzaną patelnię skropioną oliwą przełożyć drobno pokrojoną cebulkę, zeszklić a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę.Całość smażyć aż mięso w środku będzie białe.
- Do zawartości patelni dodać kukurydzę, fasolę, paprykę, tratą marchew. Chwilkę podsmażyć.
- Całość zalać pomidorami, doprawić słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem, ziołami.
W razie konieczności podlewać wodą, dusić ok 30 minut. Można dodać koncentrat pomidorowy.
Podawać z kaszą, brązowym ryżem lub
pełnoziarnistym makaronem. Dobrze smakuje również z kromką
razowego chleba :)
Całość dania to ok 740 kcal, porcja
to 185 kcal, więc bardzo niewiele :)
Porcja ryżu brązowego (1/2 woreczka)
to ok 160 kcal więc danie jest naprawdę niskokaloryczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz