środa, 14 stycznia 2015

Gulasz mięsny z kukurydzą

Nie wiesz jak urozmaicić dania obiadowe? Jesteś na diecie? Mam coś dla Ciebie :) 

 

Będąc na diecie nie musisz przecież rezygnować z ulubionych dań. Wystarczy przygotować je w nieco lżejszej wersji, bez ciężkich dodatków.

Ten gulasz właśnie taki jest. Lekki i bardzo smaczny. 




Z podanego przepisu wychodzą ok 4 porcje:

Potrzebujesz:
  • Pierś z kurczaka ok 300 g
  • Papryka: duża czerwona, zielona – po 1/2
  • Kukurydza, fasola konserwowa – po 1/2 puszki
  • Marchewka – 1 średnia
  • Cebula czerwona – 1 średnia
  • Pomidory świeże lub z puszki w kawałkach – ok 350-400g
  • Czosnek – 2 duże ząbki
  • Oliwa ok 10g, przyprawy, woda

  • Na rozgrzaną patelnię skropioną oliwą przełożyć drobno pokrojoną cebulkę, zeszklić a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę.
    Całość smażyć aż mięso w środku będzie białe.
  • Do zawartości patelni dodać kukurydzę, fasolę, paprykę, tratą marchew. Chwilkę podsmażyć.

  • Całość zalać pomidorami, doprawić słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem, ziołami.
W razie konieczności podlewać wodą, dusić ok 30 minut. Można dodać koncentrat pomidorowy.

Podawać z kaszą, brązowym ryżem lub pełnoziarnistym makaronem. Dobrze smakuje również z kromką razowego chleba :)

Całość dania to ok 740 kcal, porcja to 185 kcal, więc bardzo niewiele :)
Porcja ryżu brązowego (1/2 woreczka) to ok 160 kcal więc danie jest naprawdę niskokaloryczne. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz