wtorek, 20 stycznia 2015

Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę przygotowuje zazwyczaj z suchych drożdży bo są łatwiejsze w użyciu. Używam też zwykłej mąki pszennej, prawdziwa włoska pizza powinna być z mąki typu 00, jeśli więc masz taką, możesz ją wykorzystać. Przepis jest bardzo prosty i zawsze wychodzi, więc jeśli to twoja pierwsza pizza, przepis jest właśnie dla Ciebie :)


Składniki:
400 ml mąki
150 ml wody
7 g suchych drożdży
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczka soli

Mąkę mieszam z suchymi drożdżami, solą. Dolewam oliwę i zimną wodę.

Całość wyrabiać ok 10 minut, bez dosypywania mąki. Ciasto nie jest klejące, nie ma takiej potrzeby.

Uformuj kulkę, włóż do naczynia, owiń np. ręcznikiem i zostaw w ciepłym miejscu na ok 20-30 minut. Po tym czasie, wyciągnij ciasto, uformuj- najlepiej rozciągając placek.


Ciasto gotowe :) Teraz smarujesz sosem pomidorowym np. tym i dodajesz to co lubisz. Pamiętaj tylko, że dodatki do pizzy nie mogą być bardzo mokre ( również sos). Ciasto dostanie wody, będzie miękkie i mało chrupiące. Jeśli używasz mrożonych warzyw np. brokuły, wyciągnij je godzinę przed pieczeniem, zostaw na sitku do odsączenia.

Piecz w 220 stopniach ok 15 minut. Proponuję jednak kontrolować zawartość piekarnika, każdy jest inny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz