Ciasto na pizzę przygotowuje zazwyczaj
z suchych drożdży bo są łatwiejsze w użyciu. Używam też
zwykłej mąki pszennej, prawdziwa włoska pizza powinna być z mąki
typu 00, jeśli więc masz taką, możesz ją wykorzystać. Przepis
jest bardzo prosty i zawsze wychodzi, więc jeśli to twoja pierwsza
pizza, przepis jest właśnie dla Ciebie :)
Składniki:
400 ml mąki
150 ml wody
7 g suchych drożdży
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczka soli
Mąkę mieszam z suchymi drożdżami,
solą. Dolewam oliwę i zimną wodę.
Całość wyrabiać ok 10 minut, bez
dosypywania mąki. Ciasto nie jest klejące, nie ma takiej potrzeby.
Uformuj kulkę, włóż do naczynia,
owiń np. ręcznikiem i zostaw w ciepłym miejscu na ok 20-30 minut.
Po tym czasie, wyciągnij ciasto, uformuj- najlepiej rozciągając
placek.
Ciasto gotowe :) Teraz smarujesz sosem
pomidorowym np. tym i dodajesz to co lubisz. Pamiętaj tylko, że
dodatki do pizzy nie mogą być bardzo mokre ( również sos). Ciasto
dostanie wody, będzie miękkie i mało chrupiące. Jeśli używasz
mrożonych warzyw np. brokuły, wyciągnij je godzinę przed
pieczeniem, zostaw na sitku do odsączenia.
Piecz w 220 stopniach ok 15 minut.
Proponuję jednak kontrolować zawartość piekarnika, każdy jest
inny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz