Sernik jest bardzo delikatny i wręcz rozpływa się w ustach. Ciężko zwalczyć pokusę sięgnięcia po kolejny kawałek. A jaki prosty, zobaczcie sami:
sernik z cytrynową nutą
ciasto:
100 g margaryny
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka smalcu (można pominąć, też wyjdzie)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto wyrobić, obkleić spód oraz
boki formy uprzednio wyłożonej papierem.
Ser:
5 serów śmietankowych po 250 g
1/2 szklanki oliwy
1 szklanka mleka
4 żółtka
2 jaja całe
1 szklanka cukru + 3/4 szklanki do
białek
1 budyń śmietankowy
1/2 olejku cytrynowego
Wszystkie składniki zmiksować
(blenderem) aż do dokładnego ich połączenia i wylać na blachę,
piec ok 60 minut w 180 C, 10-15 minut przed końcem pieczenia ubić 5
białek (4 z sera i 1 z ciasta). Do ubitych białek wsypać z 3/4
szklanki cukru i dalej ubijać na sztywną masę. Przed ubijaniem
białek można dodać szczyptę soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz