piątek, 9 stycznia 2015

Chleb pszenny z makiem i otrębami żytnimi

Pyszny pszenny chlebek z dodatkiem maku i otrąb żytnich. 


Chlebek jest prosty do wykonania a dzięki zawartości maku i otrębów zyskuje więcej wartości odżywczych. Dodatek miodu sprawia, że jest lekko słodki i po prostu pyszny :)

Składniki:
ok 540 ml mąki pszennej– ok 350g
łyżka miodu (najlepiej płynny)
łyżeczka soli
płaska łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży (instant)
otręby żytnie – 1/3 szklanki
2 łyżki maku
ok 200-210 ml wody

Pamiętajcie, że każda mąka jak i dodatki inaczej chłoną wodę. Najlepiej więc dodawać ją po trochu, w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. Ciasto pszenne powinno być dość miękkie i nie sprawiać trudności z wyrabianiem. Jeśli pieczecie na blaszce, bez formy, lepiej żeby jego konsystencja była troszkę bardziej zbita. Chlebek bez problemu będzie trzymał kształt.

Oczywiście można eksperymentować, dodając inne ziarna a nawet wodę zastąpić mlekiem :)

Mąkę pszenną przesiać, dodać wszystkie suche składniki, wymieszać a następnie dodać składniki płynne.
Masę wymieszać, następnie przełożyć na stół i wyrabiać ok 7-10 minut. Z dobrze wyrobionego ciasta na pewno nie wyjdzie zakalec ;) 


Wyrobione ciasto przykryć ściereczką lub folią i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (np. obok grzejnika).

Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po ok 1 h), formujemy bochenek lub 2 mniejsze, ciasto musi być napięte więc zbieramy je od spodu, kilka razy aż bochenek będzie dość sprężysty.

Uformowany bochenek zostawiamy jeszcze na kilkanaście minut do wyrośnięcia (ok 30minut). Ciasto można przeciąć ostrym nożem i posypać ulubionym ziarnem.

Pieczemy w ok 200-220 C przez ok 25 minut. Każdy piekarnik jest inny, więc najlepiej sprawdzać patyczkiem a jeśli skórka się za bardzo spieka, można ją przykryć papierem do pieczenia. Upieczony chlebek ma być ładnie przyrumieniony. Kroić najlepiej gdy wystygnie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz