niedziela, 11 stycznia 2015

Ciasto słonecznikowe

Ciemny biszkopt przełożony masą kajmakową z dużą ilością słonecznika. Na pewno skradnie Wasze serca. 




biszkopt:
5 łyżek gorącej wody
5 jaj
250 g cukru
250 g mąki (125 g tortowej, 125 ziemniaczanej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
białka ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodać wodę. Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier, ciągle ubijając – do uzyskania sztywnej piany, na koniec dodać żółtka dalej ubijając.
Z mąki ubrać 2 łyżki mąki i dodać 2 łyżki kakao. Mąkę z proszkiem wymieszać i przesiewać na ubite jaja lekko mieszając.
Piec ok 25-30 minut w 180 C. Najlepiej zawsze sprawdzić patyczkiem.

Produkty na masę słonecznikową:
puszka masy kajmakowej
200 g słonecznika
1 kostka masła lub margaryny + 100g (razem 300g)
8 łyżek cukru
4 łyki mleka
Wykonanie:
mleko, cukier, 1/2 kostki masła (100g), słonecznik gotować ciągle mieszając (do momentu zagotowana).
Blachę wyłożyć folią aluminiową, rozprowadzić masę słonecznikową.
Piec ok 20 minut w 180 c, ostudzić (masa ma być rumiana, trzeba uważać żeby się nie spaliła), ostudzić i pokruszyć.
Krem:
kostka margaryny – ucierać dodając masę kajmakową, dodać pokruszony słonecznik. Biszkopt przekroić, przełożyć całą masą. Ciasto polać gorzką czekoladą lub polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz