niedziela, 18 stycznia 2015

Rolady wołowe z ryżem

Rolady wołowe z ryżem. Najlepsze na niedzielny obiad 


Na ok 12 rolad:

składniki:
1,5 kg wołowiny
ryż
cebula – 1 sztuka
ogórek kiszony – ok 2-3 sztuki
papryka konserwowa
boczek wędzony – ok 200 g
musztarda

Wołowinę pokroić w plastry i rozbić na cienkie kotlety. Posolić, popieprzyć, posmarować musztardą. Boczek, cebulę pokroić w kostkę, paprykę i ogórek w paseczki. Posypać kotlety a następnie dodać ok łyżeczkę surowego ryżu na jeden kotlet.

Rolady ściśle zwinąć, związać nitką. Smażyć na małym ogniu na łyżce smalcu i 4 łyżkach margaryny. Gdy rolady się zrumienią, podlać i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem – całość trwa nawet 1,5 h.

Po upieczeniu zlać powstały sos, przelać przez sitko, zaciągnąć mąką ziemniaczaną, wtedy sos jest szklisty i klarowny.

Nadzienie można dowolnie modyfikować. 


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz