Rolady wołowe z ryżem. Najlepsze na
niedzielny obiad
Na ok 12 rolad:
składniki:
1,5 kg wołowiny
ryż
cebula – 1 sztuka
ogórek kiszony – ok 2-3 sztuki
papryka konserwowa
boczek wędzony – ok 200 g
musztarda
Wołowinę pokroić w plastry i rozbić
na cienkie kotlety. Posolić, popieprzyć, posmarować musztardą.
Boczek, cebulę pokroić w kostkę, paprykę i ogórek w paseczki.
Posypać kotlety a następnie dodać ok łyżeczkę surowego ryżu na
jeden kotlet.
Rolady ściśle zwinąć, związać
nitką. Smażyć na małym ogniu na łyżce smalcu i 4 łyżkach
margaryny. Gdy rolady się zrumienią, podlać i dusić na wolnym
ogniu pod przykryciem – całość trwa nawet 1,5 h.
Po upieczeniu zlać powstały sos, przelać przez sitko,
zaciągnąć mąką ziemniaczaną, wtedy sos jest szklisty i klarowny.
Nadzienie można dowolnie modyfikować.
Nadzienie można dowolnie modyfikować.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz